U ko-organizaciji Podgoričkog kluba i Federacije univerzalnog mira (UPF), 11. novembra 2022. godine, u Bečkoj diplomatskoj akademiji, održana je konferencija “Odnosi Zapadnog Balkana i Evropske unije – izazovi i perspektive”.
 
Prilikom otvaranja Konferencije, učesnicima i zainteresovanoj javnosti obratili su se: Emil Briks, direktor Diplomatske akademije u Beču, Filip Vujanović, raniji Predsjednik Crne Gore (2003-2018) i predsjednik Podgoričkog kluba, Katsumi Otsuka, ko-predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok i Volfgang Petrič, raniji Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i predsjednik Upravnog odbora Austrijskog instituta za međunarodne odnose.
 
Tema prvog panela bila je “EU i NATO – evropska bezbjednosna arhitektura i pozicija Zapadnog Balkana u svijetlu ruske agresije na Ukrainu”, a učestvovali su: Alfred Moisiu, raniji Predsjednik Albanije (2002-2007),  Stjepan Mesić, raniji Predsjednik Hrvatske (2000-2010), Mladen Ivanić, raniji član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (2014-2018), Goran Svilanović, raniji ministar spoljnih poslova Srbije (2000-2004) i Enver Hodžaj, raniji potpredsjednik Vlade Kosova (2017-2019) i Verner Faslabend, raniji ministar odbrane Austrije i predsjednik Austrijskog instituta za evropsku i bezbjednosnu politiku. Moderator panela bio je ko-predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok Žak Marion.
Na drugom panelu naslovljenom “Zapadni Balkan i zamor od procesa proširenja Evropske unije – rezultati, odgovornost i naredni koraci”, učestvovali su: Filip Vujanović, raniji Predsjednik Crne Gore (2003-2018) i predsjednik Podgoričkog kluba, Redžep Meidani, raniji Predsjednik Albanije (1997-2002); Zlatko Lagumdžija, raniji predsjednik Vlade Bosne i Hercegovine (2001-2002), Jadranka Kosor, ranija predsjednica Vlade Hrvatske (2009-2011), Valentin Incko, raniji Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (2009-2021) (video obraćanje), Lukas Mandl, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu i Majkl Balkomb, viši savjetnik u UPF-u. Moderatorka panela bila je Marinela Stefanc, generalna sekretarka UPF-a u Austriji.
 
Paneli na kojima su učestovali članovi Podgoričkog kluba bili su prilika za razmjenu mišljenja sa austrijskom akademskom i političkom zajednicom, predstavnicima think-tank organizacija i studentima o najvažnijim pitanjima koja se odnose na budućnost Zapadnog Balkana u konktekstu izazova sa kojima se evropski kontinent suočio nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Konstatovano je da, i pored evidentnog zamora od proširenja i unutrašnjih izazova sa kojima se suočava, Evropska unija mora biti fokusirana na ubrzanje procesa evropske integracije Zapadnog Balkana, koji geografski, istorijski i vrednosno pripada porodici razvijenih zapadnih demokratija.
 
Konferencija predstavlja još jednu u nizu uspješnih zajedničkih aktivnosti Podgoričkog kluba i Federacije univerzalnog mira (UPF), koja se temelji na Memorandumu o saradnji, potpisanom 21. novembra 2021. godine u Tirani.